Дата 31/01/2017
Видяна 595

Домашен шоколадов сладолед

Продукти

300 g NESTLÉ® ТЪМЕН ШОКОЛАД
150 g  пудра захар (може да ползваме и кристална захар)
100 g масло
160 ml  вода
5 бр. жълтъци
500 ml течна сладкарска сметана

  • 6 порции
  • Лесно
  • 60 мин

Разтапяме NESTLÉ® ТЪМНИЯ ШОКОЛАД и маслото на водна баня. Поставяме пудрата захар и водата да се варят на слаб огън. След като се получи гъст сироп, го оставяме леко да се охлади. Разбиваме жълтъците с миксер като постепенно добавяме от получилия се захарен сироп. Разбиваме и сметаната, и след това към нея добавяме разбитите жълтъци. Накрая добавяме сметаната към шоколадовата смес и бъркаме докато се получи хомогенна смес. Замразяваме в машина за сладолед. Ако не разполагаме с такава, изсипваме сместа в подходяща кутия и я поставяме във фризера.

След като е замръзнал наполовина, изваждаме сладоледа, отново го разбиваме с миксер, за да се получи хомогенна смес, и го връщаме във фризера. Повтаряме процедурата още веднъж и след това оставяме да замръзне напълно. Когато това стане, изваждаме сладоледа от фризера и го поставяме в хладилника за около 30 минути.